Specijalni obroci u avionu

Većina avio kompanija nudi putnicima izbor posebnih obroka, u skladu sa njihovim potrebama i navikama.

  • Vegetarijanska Orijentalni obrok – je veganski obrok pripremljen na istočnjački način (kineski ili japanski)
  • Košer (Kosher meal) obrok – se sprema prema ortodoksnim jevrejskim običajima u ishrani. Za pripremanje ovog obroka poštuju se brojna i veoma komplikovana pravila.
  • Kineski stil vegetarijanske kuhinje
  • Vegetarijanski Jaina obrok – je vegetarinski obrok pripremljen specijalno za vernike đainizma, indijske religije
  • Indijski stil vegetarijanske hrane – pripremljen u skladu s Jaina običajima
  • Vegetarijanski obrok -priprema se iskljucivo sa namirinicima biljnog porekla
  • Obrok u zapadnom stilu – bez mesa i mlečnih proizvoda.
  • Hindu obrok – Obroci se pripremaju u skladu sa verskim pravilima. Priprema se bez junetine, junećih proizvoda i bez svinjetine
  • Muslimanski obrok – bez dodataka svinjskog mesa ili prerađevina, želatina, i bez alkohola (vinski prelivi). Zamena ovog obroka može biti VGML, koji se priprema isključivo od namirnica biljnog porekla, ili SFML, u kojem se, osim svih vrsta voća i povrća, nalazi riba, uz upotrebu isključivo biljnih masnoća.
  • Obrok za dijabetičare – obrok se priprema bez namirnica koje izazivaju nagli porast glukoze, vodeći računa o izbalansiranoj količini belančevina, ugljenih hidrata i masti. Mogu se koristiti mleko i mlečni proizvodi bez šećera,  sve vrste svežeg voća i povrća, bela riba kao i posno meso.
  • Blagi obrok – Lagana jela, niske masnoće i blago začinjena, uključuju nemasno meso ili ribu.
  • Obrok bez glutena – Ne sadrži žitarice (pšenica, raž, ječam, zob) ni veštačku hranu.
  • Niskokalorični obrok – Jela pripremljena sa niskokaloričnim namirnicama. Ne sadrže testenine, pekarske proizvode ili proizvode koji sadrže krem.
  • Obrok bez soli – Blago začinjena jela, sa malom količinom soli. Nije dozvoljeno soljeno, dimljeno i konzervisano meso. Žitarice i svi proizvodi od žitarica su dozvoljeni kao i sve povrće.
  • Obrok s malo masnoće/holesterola– Sadrži sastojke sa minimalnom količinom masti, bez holesterola.
  • Obrok bez laktoze – Dijetalan obrok, sadrži proizvode bez laktoze. Namirnice od kojih je obrok pripremljen su meso, riba, živina, pecivo bez mleka, povrće i sveže voće.
  • Obrok za bebe (do 24 meseca starosti) – Sastoji se od kašice od povrća i voća. Mora biti originalno zapakovan od strane proizvidjaca.
  • Dečiji obrok (2-14 godina) – Uravnotežen, deci prilagođen obrok, bez ljutih začina. Na primer, testenina sa paradajz sosom, kroketi od pileti
  • Obrok od plodova mora – priprema se od ribe, povrća, jaja, voća i namirnica sa ugljenim hidratima. Upotrebljavaju se masnoće isključivo biljnog porekla.
  • Obrok s ograničenom količinom belančevina – namenjen je osobama sa bolestima jetre i bubrega. Obroci se pripremaju od svežeg voća i povrća, biljnih masnoća i začina i ograničene količine jaja ili mesa.